Dimarts, 03 Desembre 2019 09:38

Un llibre rememora la lluita de les treballadores de l’empresa Valmeline a Tarragona

Una història de dones en lluita. La conflictivitat laboral en empreses tèxtils multinacionals (1961-1980) rememora la conflictivitat i la lluita de les dones a la fàbrica alemanya tèxtil Seidensticker, posteriorment Valmeline, a Tarragona, durant la dècada dels anys 60 i 70. Es tracta d’una història marcada per la precarietat, pel treball en cadena sota pressió, jornades eternes, salaris molt baixos, però, sobretot, es tracta de la història les primeres mobilitzacions en època franquista d’un grup de treballadores que van agafar el nom de “bates vermelles” – ja que sortien al carrer amb el seu uniforme de treball primer vermell i després verd- i que fa gairebé mig segle van protagonitzar unes lluites obreres que es recorden encara avui en dia. Es tracta d’un llibre de reconeixement a les dones lluitadores, que van respondre a una situació injusta i que demanaven millores, que van aconseguir en un context polític i social complicat.

 La majoria de les treballadores, 500 a l’inici de l’empresa, havien començat a treballar als 16 anys. Havien d’arribar a uns mínims diaris per poder aconseguir el salari mínim, fet que els provocava una gran pressió, algunes vegades sense minuts de descans per no aturar les cadenes de producció. Es van tancar diverses vegades a la fàbrica i una de les vagues, en què es van unir moltes empreses de Tarragona, va durar 40 dies per no acceptar les condicions del conveni. Van fer caixes de resistència per les que no podien viure sense el sou, ja que una de les característiques del moviment, encapçalat i dut a terme només per dones, era que hi participaven totes. Volien que el treball de la dona tingués la mateixa dignitat que el dels homes. Van aconseguir reducció de jornada per tenir fills menors, excedències amb obligació de poder retornar a la feina, llocs de treballs adequats per a les dones embarassades. Moltes de les dones havien deixat la feina perquè no podien conciliar la seva vida laboral amb els fills.

És part de la història que recull d’Ángeles de la Fuente, extreballadora de l’empresa, diplo­mada en Graduat Social per la URV que als setze anys es va in­corporar a la factoria Seindensticker. Entre els anys 1967 i 1980 va encapçalar, amb altres treballadores, una dura lluita per millorar les condicions laborals de les treballa­dores de la fàbrica tèxtil. Va fer el seu treball de final de tesina precisament de la seva experiència dins de l’empresa: “La conflictividad laboral de una empresa multinacional. El caso de Valmeline. Historia desde dentro”, coeditat per Publicacions URV i per Arola Editors. El llibre s’ha presentat aquest dijous al Centre Cívic de Torreforta en un acte en què s’ha fet també la la inauguració del curs 2019-20 de la seu del projecte Campus Extens de la URV a Tarragona, a càrrec de Misericòrdia Camps, vicerectora de Relacions institucionals, cultura i compromís social i responsable del projecte. S’ha projectat també l’audiovisual “Treballadores de Seidensticker- Valmeline. 1961-1980. Història des de dins” elaborat per Berta Ramos i el Servei de Recursos Audiovisuals de la URV.

La presentació del llibre ha estat conduïda per Montserrat Duch, directora de la col·lecció Atenea, i ha comptat amb les intervencions de Federico Bardají, Cristian Ferrer i Miren Etxezarreta, autors del pròleg i la contextualització del treball i d’Ángeles de la Fuente, autora del llibre. Valmeline ha constituït una peça fonamental de la memòria del moviment obrer de la Tarragona del segle XX. La inauguració de l’empresa va ser el 1965, sota la denominació de Seidensticker Española, en un context de procés de canvi de la ciutat. Inicialment s’hi feien camises d’home i posteriorment peces d’abric. 

Més informació del llibre

 

 

 

 

Llegir 5725 vegades

Cerca a la web

Notícies