Dimarts, 13 Setembre 2011 15:19

Mujeres, el n. 4 de Triangle, la publicació de recerca del Departament de Filologies Romàniques

El contingut general de la revista Triangle consisteix en la recerca en els àmbits del llenguatge, la literatura i la computació. Del n. 4 de l'estiu 2011, l'editora és M. José Rodríguez i escriuen Gemma Bel, Coral Cuadrada, Esther Forgas, M. Dolores Jiménez, Inmaculada Rodríguez i la mateixa editora.

 

 

L’objectiu de la revista, de Publicacions URV, és servir de mitjà de coneixement i transferència entre les persones i grups que treballen en els àmbits citats.

En el prefaci del volum del juny passat, M. José Rodríguez Campillo diu que el propòsit és treballar/parlar de dones. S'hi reuneixen quatre treballs d'investigació de sis professores de la URV dedicades a l'estudi de les dones. La recerca que inclou la dimensió de gènere està aportant noves perspectives per entendre problemes antics, plantejar-ne de nous i fer avançar la investigació social.

Els treballs del llibre són aportacions individuals o col·lectives fetes a diferents investigacions; algunes preserven la memòria d'altres dones per evitar-ne l'oblit i altres estudien aspectes del paper que han desenvolupat o desenvolupen les dones en els progressos històrics, socials o culturals.

Coral Cuadrada és l'autora de la part Mujeres y espacios, en la qual estudia els llocs destinats a homes i dones, des dels grecs, i als espais de dones i a les dones amb espais; i Esther Forgas, de la part que porta per títol: La imagen de las políticas en los medios de comunicación hispanos: el caso de Ségolène Royal, en la qual s'estudia com el sexe influeix en l'ús del llenguatge i mostra les desigualtats entre homes i dones.

Inma Rodríguez-Moranta ha escrit la part: Nuevas luces sobre María Lejárraga (1874-1974). Unas traducciones en la sombra de 1907, en què es fa una revisió contundent de les pautes que han reduït la vida i l'obra d'aquesta escriptora de La Rioja que va ser dramaturga, assagista i militant progressista activa; i M. José Rodríguez, Gemma Bel-Enguix, M. Dolores Jiménez López i la mateixa editora són autores de la part: El disfraz varonil en el teatro español de los Siglos de Oro (XVI-XVII). Aquí estudien el canvi de gènere que practicaven al teatre els personatges femenins quan volien venjar la seva honra; i també estudien l'obra de l'escritpora de l'època Ana Caro, que critica i questiona l'autoritat masculina.

Presideix la revista el professor Antonio García Español, cap del Departament de Filologies Romàniques. Formen el Consell Editorial: M. Ángeles Caamaño, Natalia Català, M. Dolores Jiménez, M. José Rodríguez; Gemma Bel-Enguix per la sèrie Linguistics, Biology and Computation, i Esther Forgas per la sèrie Español Lengua Extranjera. Es fa una doble edició de cada volum amb una petita tirada en paper i una versió electrònica, que centra les esforços de la difusió dels textos, a http://revista-triangle.blogspot.com/ i a l'enllaç següent:

Revista Triangle

Llegir 5414 vegades Darrera modificació el Dimarts, 19 Gener 2016 10:28

Cerca a la web

Notícies