En aquest apartat es posa a l'abast de la societat tot un seguit de documentació, actes i ponències de diferents congressos i seminaris organitzats en el marc de la Universitat Rovira i Virgili.
Aquest volum inclou els nou treballs corresponents a les presentacions de la setena edició de les Jornades del Doctorand. Us presentem un nou conjunt d’aportacions a la recerca en humanitats, per tal de posar a l’abast dels investigadors d’aquest àmbit els avenços produïts en les tesis doctorals del Programa de Doctorat en Estudis Humanístics. Els estudis comprenen qüestions de llengua i literatura, d’història i de filosofia.
La Il·lustració a Tarragona
Sota el paraigua de la Il·lustració a la Tarragona del segle XVIII us presentem un recull de textos al voltant de les figures de Francesc Armanyà, de Ramon Foguet i del seu context històric. L’erudit arquebisbe Francesc Armanyà contribuí econòmicament en les obres del port de Tarragona i en la restauració de l’aqüeducte per fer arribar l’aigua a la ciutat i Ramon Foguet fou un referent dels cercles il·lustrats de la Península gràcies a la seva erudició en el camp de la història, la bibliofília i l’arqueologia.
Consulta el volum Antoni Agustí i Lluís Pons d'Icart
El Renaixement a Tarragona
Antoni Agustí Albanell, humanista i arquebisbe, i Lluís Pons d’Icart, erudit antiquari emparentat amb aquest, son unes figures cabdals del Renaixement hispànic. Des de la reivindicació de la història moderna de la ciutat de Tarragona es recullen en el present volum recerques no només des de l’àmbit acadèmic sinó també des d’un punt de vista transversal i divulgatiu.
Consulta el volum Francesc Armanyà i Ramon Foguet
Aquest volum inclou els quinze treballs corresponents a les presentacions de la sisena edició de les Jornades del Doctorand. Us presentem un nou conjunt d’aportacions a la recerca en humanitats, per tal de posar a l’abast dels investigadors d’aquest àmbit els avenços produïts en les tesis doctorals del Programa de Doctorat en Estudis Humanístics. Els estudis comprenen qüestions de llengua i literatura, d’història i historia de l’art, i de filosofia.
Aquest volum inclou els onze treballs corresponents a les presentacions realitzades a la cinquena edició de les Jornades del Doctorand. Aquests textos constitueixen una nova mostra de la recerca en Humanitats en els diversos àmbits d’investigació que inclou el nostre programa; així els estudis comprenen qüestions d’història i història de l’art, de llengua i literatura.
Els set treballs que s’inclouen en aquest volum corresponen a les presentacions realitzades a la quarta edició de les Jornades del Doctorand. Aquests textos constitueixen una nova mostra de la recerca que es fa en l’àmbit de les Humanitats a les universitats del domini català i, molt especialment, a la Universitat Rovira i Virgili. Les temàtiques de les investigacions comprenen qüestions d’història i història de l’art, de filosofia, de patrimoni cultural i de llengua, camps representatius en els quals es desenvolupen les tesis que s’estan duent a terme dins del Programa.
Presentem aquí el segon volum de Recerca en Humanitats que, com el primer, recull els treballs que es van exposar a les Jornades del Doctorand organitzades pel Programa de Doctorat d’Estudis Humanístics de la Universitat Rovira i Virgili; en concret, a les III Jornades que es van dur a terme els dies 3 i 4 de maig de 2017. Són, en total, divuit capítols que, disposats per l’ordre alfabètic dels autors, constitueixen una nova mostra de la investigació que es fa en el camp de les Humanitats a la nostra Universitat així com a d’altres universitats de l’àmbit català. D’aquí que trobem estudis sobre diverses facetes de la història, la història de l’art, la literatura i la llengua que ens permeten donar a conèixer les tesis que s’estan elaborant actualment.
This book of proceedings gathers the contributions presented at the 4th URV Doctoral Workshop in Computer Science and Mathematics. After the successful previous editions in 2014, 2015 and 2016 the fourth edition was held in Tarragona (Catalonia, Spain) on November 16th, 2017. It was jointly organized by the Security and Privacy research group (CRISES) and the Doctoral Program on Computer Science and Mathematics of Security of Universitat Rovira i Virgili (URV), which celebrates its 10th anniversary this year. The main aim of this workshop is to promote the dissemination of the ideas, methods and results that are developed in the Doctoral Thesis of the students of this doctorate program, and to promote the knowledge sharing, collaboration and discussion between their respective research groups.
Encetem, amb aquest Recerca en Humanitats 2017, una sèrie de volums que recolliran, any rere any, els treballs presentats a les Jornades del Doctorand que convoquem cada curs, dins del marc del Programa de Doctorat d’Estudis Humanístics de la Universitat Rovira i Virgili. En aquesta ocasió us oferim tretze articles que són fruit, precisament, de la II Jornada del Doctorand que es va dur a terme el curs 2015-16. Aquesta publicació ens permet apropar-nos a les diverses tesis que s’estan duent a terme en aquest període dins del Programa, relacionades amb la història, la història de l’art o l’adquisició i l’ensenyament de les llengües. Són, en definitiva, una mostra de com n’és de viva i fonamental la investigació en aquests àmbits a la nostra universitat.
This proceeding book contains the contributions presented at the 3rd URV Doctoral workshop in Computer Science and Mathematics, held in November 2016. The main aim of this workshop is to promote the dissemination of the ideas, methods and results that are developed by the students of our PhD program.
Tots els investigadors de Catalunya relacionats amb l'àmbit de l'enologia i la viticultura, des d’un punt de vista molt ample, han estat convidats a la Jornada per presentar els seus treballs en forma de pòsters. La multiplicitat d’àmbits de coneixement que tenen que veure directament o indirectament amb el vi i la vinya queda reflectida amb aquesta recerca de qualitat que s’hi fa, i amb això veiem treballs de temes tan diversos que inclouen fins i tot l’arqueologia, l’economia o la salut humana.
The first meeting dedicated to the organometallic chemistry in Spain took place during the eighties, when 40 scientists from our country shared their experiences around this genuine discipline.
The first GEQO meeting was held in Alcalá de Henares on June 12, 1981. It was decided to continue with this adventure, and only one year later they met again at the Bienal of Chemistry in Santander, in September 1982.
Then, in 1983 it was Tarragona’s turn to takeover, and convert this Meeting into an exciting experience. Three decades later, and casually during the meeting of the Spanish organometallic group in the Bienal of Santander 2013, we announced that the next GEQO-meeting will take place in Tarragona, between September 17-19, 2014.
Despite the changes in the host city and its people, one thing still remains the same: the enthusiasm with which this event is being organized and its projection to everyone who sees in organometallic chemistry… a way of thinking in chemistry.
Actas del XIII Congreso de Antropología de la FAAEE realizado en Tarragona del 2 al 5 de septiembre de 2014, que reúne los textos presentdos en los veintiún simposios celebrados y muestran la amplitud y riqueza de los debates y los retos que caracterizan la Antropología del siglo XXI.
Pocos frutos hay tan agradecidos como la uva. Pocos productos acompañados del misterioso encanto del vino al que da lugar. Cada proceso es original. Cada copa, la culminación del trabajo de un equipo de personas implicado en la consecución de un alimento clave para nuestro mediterráneo país. De la cepa a la copa. Este libro recoge el amplio y significativo elenco de estudios recientemente realizados por los grupos de investigación de la red GIENOL. Estudios estratégicos en una coyuntura económica que ha conducido, necesariamente, a la optimización de los respectivos enfoques de viticultores, enólogos e investigadores, en aras de conseguir que los vinos españoles hagan gala de serlo en un mercado internacional cada vez más competitivo. Confiamos en que el lector satisfaga su interés por conocer en qué trabajamos en la Red GIENOL para contribuir a la mejora de la calidad de uno de nuestros alimentos más emblemáticos, desde los tiempos de Noé.
This proceeding book contains the contributions presented at the 2nd URV Doctoral workshop in Computer Science and Mathematics. The main aim of this workshop is to promote the dissemination of the ideas, methods and results that are developed by the students of our PhD program.
Since 2007 and the economic meltdown caused by the financial crisis, our societies have been evolving in different ways. New political movements have emerged in Southern Europe and new social movements in pursuit of common concerns are playing a more active role in our daily lives. In a parallel way, after the failure to predict the financial crisis, economist and social science researchers seek fresh thinking and new models that can better explain this new reality. Regulations are of critical importance in shaping the welfare of economies and society. Thus, core legal disciplines are exploring the effects of the financial crisis on social rights, labour market regulations, and civil, common law or international law, among others. With no doubt, the economic crisis has deeply impacted our economic, social, political and legal environment. During the last decade, researchers from a wide range of disciplines have been looking for solutions. Now it is time make a side stop on the way and to gather results. The 1rst International SBRLab Conference, Finding solutions for a post-crisis society, is organized by the Social and Business Research Lab (SBRLab), Universitat Rovira i Virgili. It is as an international and virtual meeting point of interdisciplinary research and researchers. The purpose of this international conference is to bring together researchers from management, economics, political, social and legal disciplines in order to present and discuss new trends in their respective fields.
La consideración del turismo como una vía y oportunidad para el desarrollo está cada vez más presente en las políticas socioeconómicas de los países. Algunos hechos que han contribuido a este aumento de protagonismo del turismo son entre otros el consenso alcanzado en reuniones internacionales sobre la capacidad de esta actividad para contribuir al desarrollo y más concretamente al alivio de la pobreza, como se recoge en los Objetivos de Desarrollo del Milenio fijados por las Naciones Unidas.
El sector del turismo es una línea estratégica que tiene grandes posibilidades para convertirse en líder de la cooperación turística internacional, pues es considerado una herramienta que, bien gestionada, contribuye a la mejora de la calidad de vida de las poblaciones locales y a la reducción de la pobreza, fomentando la creación de lugares de trabajo y la conservación del patrimonio natural y cultural. Teóricamente es así, pero en la práctica: ¿Qué está sucediendo?
El turismo es un fenómeno dinámico tanto en su crecimiento como en la permanente transformación de sus elementos, de las relaciones entre los mismos o de nuevas expresiones y formas de hacer turismo. Su estudio y seguimiento exige un análisis de las problemáticas aún pendientes, así como requiere responder a las nuevas realidades, ara que el turismo mantenga su fin último, el desarrollo.
El II Congreso de la Red Internacional de Investigadores en Turismo, Cooperación y Desarrollo quiere con este encuentro:
- Crear un foro de discusión y reflexión, desde una perspectiva académica y de investigación, sobre temas pendientes aún por resolver como el impacto del turismo en las comunidades locales y de abordar “nuevas” realidades y estrategias de desarrollo turístico y cooperación que reclaman nuestra atención.
- Sumar conocimientos en el campo de la investigación del turismo como herramienta de cooperación al desarrollo.
- Facilitar un espacio para conocernos e impulsar futuras colaboraciones de investigación.
This Proceedings Book collects the conference articles and abstracts presented at RICTA 2014, the 2nd Iberian Meeting on Aerosol Science and Technology (also named Reunión Ibérica de Ciencia y Tecnología de los Aerosoles), held during July 7-9, 2014, in Tarragona, Spain.
RICTA 2014 is the second Portuguese-Spanish meeting on Aerosol Science and Technology. Like the previous RICTA congress held in 2013 in Évora, Portugal, RICTA 2014 is the continuation of the successful RECTA, Reunión Española de Ciencia y Tecnología de Aerosoles, conferences, which have been held in Spain since 2007.
RICTA 2014 has been organized by the Droplets, intErfaces, and floWs (DEW) Research Laboratory of the Universitat Rovira i Virgili, with the collaboration of theAsociación Española de Ciencia y Tecnología de los Aerosoles (AECyTA). The congress was held at the Campus Catalunya of the Universitat Rovira i Virgili.
As in previous editions of RICTA and RECTA, the participation of young researchers has been encouraged, with the organization of the 5th Summer School on Aerosol Science and Technology, as well as awards for the best poster and PhD thesis.
This book comprises three parts: the Conference Program, the Conference Articles, and the Conference Abstracts.