Aquest llibre és el pòsit que deixa la breu existència de l’Associació d’Estudiants de Filologia Catalana de la URV. L’entitat, que va néixer en un context de pandèmia, va arribar al seu punt àlgid —i final— amb la celebració del XIX Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana, celebrat l’abril de 2022 a Tarragona. El llibre recull treballs molt diversos, escrits per estudiosos de la Filologia que van col·laborar, en algun moment o altre, amb l’Associació.
Aquest volum inclou set treballs corresponents a les presentacions de la vuitena edició de les Jornades del Doctorand. Us presentem un nou conjunt d'aportacions a la recerca en humanitats, per tal de posar a l'abast dels investigadors d'aquest àmbit els avenços produïts en les tesis doctorals del Programa de Doctorat en Estudis Humanístics. Els estudis comprenen qüestions de llengua i literatura, d’història, d’història de l’art i d’educació.
La desena Jornada de la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català no podia ignorar de cap manera l’any del centenari del naixement de Jaume Vidal Alcover (1923-1991). Aquest quadern no és una transposició de les ponències de la Jornada, sinó que inclou també altres textos. I, val a dir que, si fins ara els estudis i la bibliografia sobre Jaume Vidal Alcover eren escassos i esparsos, els articles que aquí presentem són un pas important perquè ens ofereixen noves visions i perquè ens aporten, des de diverses òptiques i gèneres, noves dades i detalls sobre la seva trajectòria intel·lectual i literària i una bibliografia actualitzada, a més de documentació inèdita.
L'any 1924 va veure la llum l’Associació de la Premsa de Tortosa, la primera entitat corporativa dels periodistes de la ciutat i la seua regió. L'associació aplegava bona part de les persones vinculades a la professió al territori en uns moments en què a Tortosa es van arribar a publicar fins a quatre diaris d'ideologia diversa.
De la mà de Maria Mestre i Josep Bayerri, el present volum analitza la trajectòria centenària de les associacions de periodistes al territori: des de la Guerra Civil al franquisme, des de la revifada dels anys seixanta —amb el Grup de Premsa— a principis del 2000, amb l’Associació de Comunicadors de la Regió de l'Ebre i l’actual Demarcació de Terresm de l'Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya. I tot posant sempre de relleu la tasca feta al servei de la societat pels professionals de la comunicació ebrencs al llarg d'un segle.
El lèxic de l'obra dramàtica de Joan Puig i Ferreter
Aquest llibre mostra el resultat de l’estudi del lèxic de les 23 obres dramàtiques que conformen el corpus teatral total de Joan Puig i Ferreter (1882-1956), i es basa en un treball anterior d’anàlisi de la llengua dramàtica de l’autor. L’estudi té interès per ell mateix per la figura singular i rellevant de l’escriptor, però també perquè explora una època cabdal en la història de la llengua catalana: és el període en el qual es va anar forjant el model d’estàndard literari contemporani, un model que no tots els autors sentien que tenien a l’abast. En aquest context Puig i Ferreter, com altres autors, va tenir les seves dificultats, que mai no va amagar. Aquesta obra, basant-se en un buidatge sistemàtic, vol escatir com i quan Puig i Ferreter s’acomoda a aquest estàndard literari per al qual, com ell mateix ens confessa, creia que no tenia prou formació. El volum recull algunes de les llistes corresponents al vocabulari de les obres teatrals de l’autor, i ofereix l’anàlisi i caracterització d’aquest vocabulari.
Esto no es un libro académico al uso, aunque prestigiosos académicos aborden el estudio de la obra de Josep Sánchez Cervelló, sino un sincero ofrecimiento a una persona singular que no dejó nunca de sembrar empatía por donde quiera que pasara, a lo largo de su brillante trayectoria académica. Como suele decirse, serían infinitos los llamados y necesariamente pocos los elegidos. El resultado de no haber puesto inevitables restricciones por razones de tiempo y espacio habría derivado en un libro de varios tomos, que hubiera sido impublicable por nosotros, sus fraternales amigos. Solo recoge quien ha sembrado y Josep Sánchez Cervelló, como sabiamente advirtió Platón, nunca dejó crecer la hierba en el camino de la amistad. Por esa prístina razón, los autores de este libro podemos reproducir el lema que dejó por escrito el gran poeta norteamericano, Walt Whitman, en Leaves of Grass, traducido por León Felipe para fortuna del mundo hispánico que no pueda leerlo en inglés: «Camarada, esto no es un libro. Quien lo toca, toca un hombre».
En 1935 Federico García Lorca efectúa una visita a Tarragona durante las fiestas de Santa Tecla. Estaba acompañado de su gran amigo Salvador Dalí, de su esposa Gala y del poeta millonario Edward James. Este encuentro tiene una importancia cardinal en la relación de los dos creadores: tras varios años de alejamiento, en Tarragona, vuelven a retomar el hilo de aquella amistad que quedó cercenada tras la irrupción de Luis Buñuel en la Residencia de Estudiantes de Madrid. Los textos del presente volumen se inspiran en la conmemoración de esta visita y abarcan todos los ámbitos que el escritor cultivó a lo largo de su trayectoria.
Els Kies van ser una família d’hisendats i comerciants d’origen holandès, que a finals del segle XVII i començament del XVIII residien a Barcelona, però que ben aviat van traslladar-se al Camp de Tarragona, concretament a Vila-seca, on el cap de la nissaga va adquirir el castell que va servir com a residència fins al 1899, any de la seva venda. Aquest treball exposa les relacions, activitats i vicissituds que van marcar les successives generacions fins arribar als Kies del segle XX.
Un treball que obre aquest camp apassionant de la recerca històrica de les persones sense rostre ni veu i que ens ajuda a poder entendre quina va ser la contribució real i el rol que van tenir les dones catalanes antifeixistes a la Guerra Civil Espanyola. (Del pròleg de Llibertes)
Les malalties cerebrovasculars s’han convertit en un problema sanitari a escala mundial. D’entre totes, l’hemorràgia intracerebral és el subtipus menys prevalent però el més letal i l’únic ictus sense teràpia específica. A la majoria de supervivents els queda una discapacitat greu després de l’incident. Els resultats publicats sobre la incidència de l’hemorràgia intracerebral són contradictoris, però els estudis més recents insinuen un increment de la incidència entre els pacients de més edat i suggereixen que la incidència acumulada i la prevalença seguiran augmentant com a conseqüència de l’envelliment progressiu de la població.
Vivim en un moment de canvis demogràfics: hi ha una població cada vegada més envellida amb diverses patologies cròniques que sovint són difícils de gestionar. Com a metgessa de família, investigo sobre incerteses del coneixement científic, en aquest cas relacionades amb l’hemorràgia intracerebral en la població amb malalties d’evolució crònica i maneig complex. En aquesta tesi doctoral n’he estudiat l’epidemiologia i els factors de risc amb l’objectiu d’identificar millor els pacients amb més risc i oferir-los la millor atenció i qualitat en un context de cronicitat i complexitat com l’actual.
Aquesta tesi ha rebut el Premi a la millor tesi escrita en català a la Universitat Rovira i Virgili en l’àmbit de les ciències experimentals i de la salut el 2023.
El curso de la Antropología jurídica
Este libro reflexiona sobre el curso de la Antropología jurídica, concretamente, sobre los desarrollos de problemáticas asentadas en etnografías y en fuentes históricas. Asimismo, expone las consecuencias que tiene el derecho sobre la vida y muestra el encuentro de las tradiciones jurídicas con las antropológicas: conflictos y normas, ritos y símbolos, leyes y costumbres, y encuentros y procesos. Por último, establece una tipología de la justicia y algunos universales concretos para distintas civilizaciones.
L'objectiu d'aquesta guia didàctica és oferir als centres de secundària una proposta de treball interdisciplinari a l'entorn del naixement dels castells humans, mitjançant l'apropament i la descoberta dels orígens dels Xiquets de Valls. El contingut sorgeix de la investigació duta a terme per l'historiador Alexandre Cervelló Salvadó. El llibre original i la seva adaptació a guia didàctica permeten intuir com i quan van aparèixer els primers castellers. Amb l'ajut d'aquest material, i mitjançant una sèrie d'activitats multidisciplinars que versen sobre els castells des de diversos punts de vista, xiquets i xiquetes dels instituts coneixeran detalls dels inicis d'una tradició que ha perdurat fins als nostres dies.
El camp de concentració de Berlín/Oranienburg, 1936-1945
El camp de concentració de Sachsenhausen, tot i no ser tan conegut pel públic català com el camp de Mauthausen o el d’extermini d'Auschwitz, va jugar un paper clau en l'evolució i perfeccionament de l'engranatge d'explotació i d'assassinat en massa nazis. Amb aquest llibre no només es pretén contextualitzar i descriure el K.L. Sachsenhausen dins del règim i aparell nacionalsocialista sinó que, també, mitjan ant l’anàlisi crític, dialèctic i comparatiu de materials gràfics i artístics, es volen aportar diferents perspectives i mètodes per explicar a tot tipus de públic, el fet més traumàtic que ha viscut la Humanitat durant el segle XX: l'Holocaust nazi.
El Renaixement i la modernitat no serien comprensibles sense l’edat mitjana. Els pensadors medievals aportaran noves solucions als reptes filosòfics fins al punt d’ultrapassar, després d’assimilar-la, la filosofia dels antics i fundar la filosofia moderna. Salvador de Brocà ens presenta en aquest volum, tan suggeridor com suggestiu, un panorama general del pensament medieval convenientment equilibrat amb el seu context històric. Un text sintètic i escollit amb tot el que realment pot importar que sigui sabut per una persona formada en general, més enllà de l’especialista i acadèmic.